Geschiedenis van Foto Bouchier.

Foto Bouchier bestaat in het jaar 2016 100 jaar en is de oudste, nog bestaande, fotozaak in Groningen.


P.E.M. Bouchier, eigenaar van 1916 tot 1959.

Boven het huidige pand van Sigarenmagazijn Homan, op de hoek van het gedempte Zuiderdiep en de Herestraat, startte P.E.M. (Petrus) Bouchier 100 jaar geleden, in 1916, een eigen bedrijf.
De eerste vestiging van Foto Bouchier bevond zich op de zolderetage van het pand vanwege het ruim invallende daglicht wat in die tijd nodig was om goed te kunnen fotograferen. Elektronische flitsers of grote studiolampen bestonden toen nog niet. De ingang bevond zich in de Herestraat, waar ook een kleine winkel gevestigd was.

De zaken liepen van het begin af aan goed en het bedrijf groeide. In 1937 was het bedrijf uit zijn jasje gegroeid en werd daarom verhuisd naar een pand aan de Oude Ebbingestraat op nummer 63. Dit pand bestond uit een winkel, een grote studio en een groot laboratorium. Daarnaast was het ook het woonhuis van de familie.

In 1959 nam de zoon van Petrus, P.B. (Piet) Bouchier, de zaak van zijn vader over. Hoewel Piet eigenlijk zeeman had willen worden, volgde hij een vakopleiding tot fotograaf. Dat gebeurde voornamelijk ‘on the job’. Hij leerde het vak in een aantal jaren bij bekende fotografen ‘in den lande’, voordat hij het familiebedrijf voortzette. Zo werkte hij onder meer bij fotografen in Den Haag, Amsterdam en in Neede.

Foto Bouchier groeide in de jaren 60 uit tot een bedrijf met vijftien man personeel, waaronder vijf fotografen. Het bedrijf maakte in die jaren vooral naam met schoolfotografie. Bijna elke Groninger heeft in zijn of haar fotoalbum wel een schoolfoto zitten met daar achterop een stempel van Foto Bouchier. Het verzorgen van complete trouwreportages was een ander belangrijk onderdeel van de fotozaak.
In 1972 kwam kleinzoon Ton Bouchier in de zaak werken. Na een grondige verbouwing, werd in 1973, een nieuw pand aan de Nieuwe Ebbingestraat 3 betrokken. In 1983 nam Ton de fotozaak van zijn vader over. De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit familie- en portretfotografie, schoolfoto’s en trouwreportages.

In 2013 kwam er een eind aan een lange periode dat een Bouchier de scepter zwaaide over de fotozaak, want Hans Dijkstra, die inmiddels 20 jaar bij Ton in dienst was, nam Foto Bouchier over. Ton heeft een nieuw bedrijf gestart en houd zich alleen nog bezig met de schoolfotografie.

Anno 2016 is Foto Bouchier nog steeds gevestigd aan de Nieuwe Ebbingestraat 3. Hoewel de ‘core business’ bestaat uit het maken van portret- en pasfoto’s, trouwreportages en de verkoop van gerelateerde artikelen is er veel veranderd. De huidige fotografiemarkt verlangt meerwaarde en vakmanschap en dat is precies waar Foto Bouchier zich op focust. Naast het afdrukken van digitale bestanden, kan men bij Foto Bouchier bijvoorbeeld nog steeds terecht voor het verwerken van analoog beeldmateriaal. Ook het herstellen van oude foto's behoort tot het vakmanschap van Foto Bouchier. Dit jubileumjaar zal voor de (vaste) klanten niet onopgemerkt voorbij gaan. Met leuke acties wordt samen met hen het jubileum gevierd.

Artikel in het Dagblad van het Noorden van 27 januari 2016.