Geschiedenis van Foto Bouchier.

Foto Bouchier bestaat in het jaar 2016 100 jaar en is de oudste, nog bestaande, fotozaak in Groningen.


P.E.M. Bouchier, eigenaar van 1916 tot 1959.

Boven het voormalige pand van Sigarenmagazijn Homan, op de hoek van het gedempte Zuiderdiep en de Herestraat, startte P.E.M. (Petrus) Bouchier 100 jaar geleden, in 1916, een eigen bedrijf.
De eerste vestiging van Foto Bouchier bevond zich op de zolderetage van het pand vanwege het ruim invallende daglicht wat in die tijd nodig was om goed te kunnen fotograferen.

In 1937 was het bedrijf uit zijn jasje gegroeid en werd daarom verhuisd naar een pand aan de Oude Ebbingestraat op nummer 63. Dit pand bestond uit een winkel, een grote studio en een groot laboratorium. Daarnaast was het ook het woonhuis van de familie.

In 1959 nam de zoon van Petrus, P.B. (Piet) Bouchier, de zaak van zijn vader over.

Foto Bouchier groeide in de jaren 60 uit tot een bedrijf met vijftien man personeel, waaronder vijf fotografen. Het bedrijf maakte in die jaren vooral naam met schoolfotografie.
In 1972 kwam kleinzoon Ton Bouchier in de zaak werken. Na een grondige verbouwing, werd in 1973, een nieuw pand aan de Nieuwe Ebbingestraat 3 betrokken. In 1983 nam Ton de fotozaak van zijn vader over. De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit familie- en portretfotografie, schoolfoto’s en trouwreportages.

In 2013 kwam er een eind aan een lange periode dat een Bouchier de scepter zwaaide over de fotozaak, want Hans Dijkstra, die sinds 1993 bij Ton in dienst was, nam Foto Bouchier over.

Foto Bouchier is nog steeds gevestigd aan de Nieuwe Ebbingestraat 3. Hoewel de ‘core business’ bestaat uit het maken van portret- en pasfoto’s, trouwreportages en de verkoop van gerelateerde artikelen is er veel veranderd. De huidige fotografiemarkt verlangt meerwaarde en vakmanschap en dat is precies waar Foto Bouchier zich op focust. Naast het afdrukken van digitale bestanden, kan men bij Foto Bouchier bijvoorbeeld nog steeds terecht voor het verwerken van analoog beeldmateriaal. Ook het herstellen van oude foto's behoort tot het vakmanschap van Foto Bouchier.

Artikel in het Dagblad van het Noorden van 27 januari 2016.